İsveç’te yaşayan 5 resmi azınlıktan biri olan Sami’leri biliyor muydunuz?
Samilerin yurdu Sápmi olarak adlandırılıyor ve bu yer İsveç’in, Norveç’in ve Finlandiya’nın hatta Rusya’daki Kola Yarımadasının Kuzey kısmını kaplıyor. Kimilerince “Lapon” veya “Lapyalı” olarak adlandırılsalar da bu isim onların yamalı kıyafetlerine dayanan “Lapp” kelimesinden türetildiği için kendileri bu isimden pek hoşlanmıyor.
Kendilerine ait bir ulusal bayrakları bile bulunan bu halk yalnızca 60.000 kişiden oluşuyor.
Konuştukları kendine has dil ise Ural dil ailesnin Fin-Ugor koluna bağlı.
Gákti adı verilen geleneksel kıyafetleri ise oldukça renkli ve yaratıcı! Zaten el sanatları konusunda yetenekli olan bu halkın en büyük uğraşı ise bölgenin en değerli hayvanı olan Ren Geyiği yetiştiriciliği.
Peki ya sanat? Samiler bu konuda oldukça ileri seviyede. Geleneksel şarkılarına “Joik” deniliyor ve bu şarkılara İngiliz edebiyatında bile rastlanıyor.
Joik’lerin bir diğer enteresan özelliği ise Avrupa’da hala canlı kalmayı başaran kültürel bir tema olması.
Meşhur el becerileri nam-ı diğer Duoddji, Sami’lerin zanaat alanındaki yeteneklerini ortaya koyuyor. İnci işlemeciliği, bıçak yapımı, ayakkabı bağı dokuma, ahşap oymacılığı ve daha niceleri…
Bu renkli ve sıkı sıkıya bağlı halkın belki de en etkileyici özelliği diğer azınlıkların aksine nasıl çağa ayak uydurdukları ve aynı zamanda geleneklerini koruyabilmiş bir toplum olarak kalmaları.
Sápmi bölgesine bir gün yolunuz düşerse ve bir Ren geyiğinin rengarenk kızaklarına rastlarsanız yakınlarda bir Sami ile karşılaşma ihtimaliniz olduğunu unutmayın ve onlara mutlaka sıcak bir selam verin!